ΜΥΚΗΝΕΣ


Οι Μυκήνες, αποτελούν ένα από τους πιο σπουδαίους Ελλαδικούς αρχαιολογικούς χώρους, παγκόσμια γνωστός γι' αυτό και αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων ξένων επισκεπτών κάθε χρόνο, ενώ  για τη χώρα μας είναι  βασική επιλογή για σχολική επίσκεψη-εκδρομή. Δεν θυμόμουν να είχα πάει σε μια τέτοια σχολική εκδρομή, έτσι θεώρησα χρέος μου έστω και κάπως αργά, να κάνουμε αυτή την επίσκεψη συμπληρώνοντας κομμάτι κομμάτι των παζλ των επισκέψεων μας σε  πόλεις με αναφορά στο λαμπρό ιστορικό  παρελθόν της χώρας μας.


Η διαδρομή μέσω της ε.ο. Αθηνών- Κορίνθου-Τριπόλεως μπορεί να κοστίζει + 13 ευρώ μόνο τα διόδια, αξίζει όμως  γιατί κερδίζεις σε άνεση, ασφάλεια και χρόνο ενώ είναι και μια όμορφη διαδρομή. Περνώντας μέσα από το σύγχρονο χωριό των Μυκηνών, (ένα χωριό προσαρμοσμένο για τις ανάγκες ενός μαζικού τουρισμού, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο  στοιχείο, παγερό και αφιλόξενο τουλάχιστον όταν πέρασα εγώ), και ανηφορίζοντας προς τον λόφο, μετά από λίγο φθάνεις σε ένα άνετο πάρκιγκ.


Δυο πούλμαν, μερικά ΙΧ, και ένα βανάκι βρίσκονταν εκεί. Οι επισκέπτες στη πλειοψηφία τους ήταν Κινέζοι. Κοινό εισιτήριο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο, στο Μουσείο και τον  τάφο του Ατρέως 6,5 ευρώ το άτομο, χωρίς ξενάγηση βεβαίως και χωρίς ιδιαίτερη φύλαξη, (ειδικά στο Μουσείο) απ' ότι πρόσεξα. Ίσως λίγο ακριβό χωρίς προσφερόμενη ξενάγηση, όμως και οι τρεις χώροι είναι πάρα πολύ ενδιαφέροντες, με κορυφαίο (για μένα)  τον θολωτό τάφο του Ατρέως, ένα θαύμα αρχιτεκτονικής πολύ καλοδιατηρημένο. Ασφαλώς εντυπωσιάζουν, (έτσι το έζησα και εγώ), τα Κυκλώπεια τείχη, οι πελώριοι λίθοι που χρησιμοποιήθηκαν για την Πύλη των Λεόντων!


Σύμβολο της ηρωικής Ελλάδας, oι Μυκήνες, περιβάλλονται με το μαγικό πέπλο του μύθου των Ατρειδών, που τις περιπέτειές τους ιστορούν οι αρχαίοι τραγικοί. Το όνομά τους δόθηκε σ’ έναν από τους πιο λαμπρούς πολιτισμούς της ελληνικής προϊστορίας, το μυκηναϊκό και οι μύθοι που συνδέονται με την ιστορία τους διαπέρασαν τους αιώνες, με τα ομηρικά έπη και τις μεγάλες τραγωδίες της κλασικής εποχής, ενώ ενέπνευσαν και συνεχίζουν να εμπνέουν παγκόσμια την πνευματική δημιουργία και την τέχνη.