Μαρίνα Ροβίθη: Η τέχνη έχει τη δύναμη να φωτίζει τα πράγματα με διαφορετικό φως.



"Εμπνέομαι κυρίως από αυτό που βλέπω, αισθάνομαι και βιώνω. Με την αναζήτηση και την παραγωγή έργου, νέα πεδία ενδιαφέροντος ανακαλύπτονται και έτσι προχωράει το σύνολο του έργου στο επόμενο στάδιο. Μου αρέσει να παρεμβάλλω στο έργο μου αρχιτεκτονικά και δομικά στοιχεία."

Μου απαντάει η Μαρίνα Ροβίθη στο ερώτημα τι είναι αυτό που την εμπνέει στην τέχνη. Καθόμαστε σε ένα ήσυχο καφέ στη παραλία της Ελευσίνας, ενώ πριν από λίγο παρακολουθήσαμε την πολύ καλή Εικαστική Έκθεση Ελευσίνας "ΞενοΔοχείο", στην οποία παίρνει μέρος με ένα έργο της.



"Τα περισσότερα έργα μου είναι συνθέσεις γεωμετρικών σχημάτων που απεικονίζουν την αυξανόμενη «γεωμετρικοποίηση» του περιβάλλοντός μας. Συνήθως είναι μια εξερεύνηση της έντασης μεταξύ φόρμας και χρώματος και μια διερεύνηση της χρήσης της γεωμετρικής φόρμας και δομής στην γεωμετρική αφαίρεση. Ακόμα χρησιμοποιώ αντιθέσεις χρωμάτων, φόρμας και μεγεθών για να αναδείξω διαφορετικά επίπεδα βάθους και οπτικής έντασης της καθημερινότητάς μας."

Είναι η απάντηση της σε σχέση με το έργο με το οποίο συμμετέχει στην έκθεση, μέρος μιας σειράς  20 περίπου ακρυλικών μεγάλων διαστάσεων με τίτλο "Αποκατάσταση" και συνεχίζει:

"Ως καλλιτέχνης, χρησιμοποιώ την οπτική γλώσσα για να αφυπνίσω το ενδιαφέρον εμπνέοντας το κοινό για δράση. Η τέχνη έχει τη δύναμη να φωτίζει τα πράγματα με διαφορετικό φως και να μας επιτρέπει να ανακαλύπτουμε αγάπη για μέρη και πράγματα που μέχρι τώρα τα θεωρούσαμε άσχημα, βαρετά ή δεδομένα."

Γεννημένη στο Πειραιά το 1964, η Μαρίνα Ροβίθη, σπούδασε και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Πειραιά το 1988, παντρεύτηκε και απόκτησε δυο κόρες, ενώ παράλληλα εργαζόταν στον ιδιωτικό τομέα.

Γνώρισα τη Μαρίνα το 2007 όταν και οι δυο μας παρακολουθούσαμε το τμήμα ζωγραφικής των εργαστηρίων τέχνης Κορυδαλλού. Το ταλέντο της και η ιδιαίτερη κλίση της σε ελεύθερες φόρμες και απαλά χρώματα μου κίνησαν το ενδιαφέρον ενώ γρήγορα στα πλαίσια του εργαστηρίου, μάθαμε να "συνομιλούμε" με τα έργα μας, έχοντας μια κοινή οπτική. Η προτροπή της δασκάλας μας Γεωργίας Δαμοπούλου να δώσουμε στην Καλών Τεχνών φαίνεται να έδωσε στη Μαρίνα την αφορμή, για να κάνει μετά από πολύ σκέψη το απαραίτητο βήμα.

Παρακολούθησε μαθήματα προετοιμασίας και το 2010 εισήχθη τελικά, στο Τμήμα Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.  Με την οικογένεια στην Αθήνα και τις σπουδές στη Θεσσαλονίκη, δημιουργήθηκε μια κοπιαστική και αγχώδη κατάσταση που όμως τελικά μπόρεσε να τιθασεύσει και να ξεπεράσει.

Η Μαρίνα αν μη τι άλλο έχει ισχυρή θέληση και τσαγανό να διεκδικήσει τη περαιτέρω ακαδημαϊκή πορεία και εξέλιξη της γνώσης της, ενώ η ανταμοιβή της ήρθε όταν πρόσφατα  παίρνοντας το πτυχίο της, η κόρης της έγραψε: "Συγχαρητήρια στη μανούλα μας,  πηγή έμπνευσης πως τα όνειρα δεν σταματούν στο πρώτο πτυχίο!"

@@@@@@@

2016 συμμετοχή στην ομαδική 8η εικαστική έκθεση 'Ξενοδοχείο' στο πολιτιστικό κέντρο Ελευσίνας ‘Λεωνίδας Κανελλόπουλος’, Ελευσίνα.
2016 συμμετοχή στην 4η έκθεση φωτογραφίας 'uπεραστικές περιπλανήσεις', Αθήνα.
2015 συμμετοχή στην ομαδική 7η εικαστική έκθεση 'δεξαμενή ονείρων’ στο πολιτιστικό κέντρο Ελευσίνας ‘Λεωνίδας Κανελλόπουλος’, Ελευσίνα.
2012 συμμετοχή στην ομαδική εικαστική έκθεση στο θέατρο ΤΡΙΑΝΟΝ , Ναύπλιο.
2011 συμμετοχή στην ομαδική εικαστική έκθεση του 1ου εργαστηρίου ζωγραφικής- πολυχώρος «Κουκουβάγια», Θεσσαλονίκη.
2010 συμμετοχή στην ομαδική εικαστική έκθεση στον πολυχώρο '8Δυτικά', Αθήνα.
2008 συμμετοχή στην ομαδική εικαστική έκθεση του Ινστιτούτου Γκαίτε, Αθήνα.

E-mail: marin.rov@gmail.com